Pauze spelletjes zonder materiaal (deel 4)

Voorheen heb je kunnen lezen over de Pauze spelletjes Klapspelletjes, tikspelletjes en spiegelbeeld spelletjes. Deze keer wil ik jullie helpen herinneren aan het spel Schipper mag ik overvaren. Een nieuw idee om kinderen te inspireren om te spelen tijdens de pauze.

Buiten spelen is niet alleen leuk. Het stimuleert ook nog de motorische ontwikkeling en de sociaal/emotionele ontwikkeling van de kinderen. Daarom is het naar mijn mening een essentieel onderdeel van het onderwijs!

We kunnen ons allemaal nog wel herinneren welke pauze spelletjes we zelf deden. Knikkeren, hinkelen, springtouwen en nog veel meer. Maar tegenwoordig zien we dit niet zo veel meer terug. En dan denk ik: Daar moeten we zelf voor zorgen!

Pauze spelletjes zonder materiaal deel 4

Wat wordt er met dit pauze spelletje zonder materiaal gestimuleerd:

Schipper mag ik over varen is een spel waarin heel veel verschillende motorische vaardigheden geoefend kunnen worden. De kinderen moeten rennend, springend, hinkelend, huppelend, kruipend, via een kruissprong, zijwaarts huppelend, hink stap sprong etc. een stuk van het schoolplein oversteken. Je kunt hier echt alle vormen bedenken die mogelijk zijn. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling maar ook de creativiteit van de schipper. En de sociaal/emotionele ontwikkeling van de groep die probeert over te steken.

Hoe speel je het spelletje?

Schipper mag ik overvaren is een volksliedje die vermoedelijk al in het begin van de twintigste eeuw gezongen werd.
Bij dit spel is één kind de “schipper”. De andere kinderen zingen het volgende liedje:

Schipper mag ik overvaren, ja of nee?Pauze spelletjes
Moet ik dan nog geld betalen, ja of nee?
Schipper mag ik overvaren, ja of nee?
Moet ik dan nog geld betalen, ja of nee?

De schipper roept “Ja!”. De groep kinderen vraagt “Hoe?”. En de schipper mag bedenken hoe ze oversteken. De kinderen moeten dit opvolgen. Als ze dit niet precies doen dan mag de schipper hen tikken. En dan wordt de eerst getikte de nieuwe schipper.
Heel veel plezier met spelen.

Nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort leuke tips? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief op www.careformation.nl. En je mag kiezen uit foto’s van “goede” pengrepen en de 40 meest inspirerende en tijdbesparende quotes.