Pauze spelletjes zonder materiaal (deel 5)

Al eerder vertelde ik over 4 buiten speel spelletjes zonder materiaal. We hebben schipper mag ik overvaren, spiegelbeeld spelletjes, tikspelletjes en klapspelletjes voor bij zien komen. Vandaag het laatste deel van dit blog. Het spelletje blinde dirigent.

Buiten spelen is niet alleen leuk. Het stimuleert ook nog de motorische ontwikkeling en de sociaal/emotionele ontwikkeling van de kinderen. Daarom is het naar mijn mening een essentieel onderdeel van het onderwijs!

We kunnen ons allemaal nog wel herinneren welke pauze spelletjes we zelf deden. Knikkeren, hinkelen, springtouwen en nog veel meer. Maar tegenwoordig zien we dit niet zo veel meer terug. En dan denk ik: Daar moeten we zelf voor zorgen!

Pauze spelletjes zonder materiaal deel 5:

De blinde dirigent

Wat wordt er met dit spelletje gestimuleerd?

De blinde dirigent stimuleert verschillende motorische vaardigheden zoals rennen, springen, hinkelen en huppelen. Doordat het spel in een kring gespeeld wordt, wordt er ook een beroep gedaan op gelijktijdigheid. Je voelt het andere kind bewegen. Dit kan positief werken waardoor kinderen vaardigheden makkelijker oppikken. Maar ook negatief werken waardoor kinderen nog meer moeite moeten doen om de vaardigheid voor elkaar te krijgen.
Doordat het spel in een kring gebeurd vraagt het ook veel in de samenwerking. Sociaal/emotioneel dus.

Hoe wordt het spel gespeeld?kring-maken

Een groep kinderen vormt een cirkel. En in het midden staat een dirigent met zijn ogen dicht. Of met een sjaal of blinddoek voor. De dirigent zwaait met zijn handen alsof hij een concert dirigeert. De kring moet dan bijvoorbeeld rennen tot de dirigent stopt met zwaaien. De kring staat dan stil waarna de dirigent wijst naar een van de kinderen. Omdat hij of zij de ogen dicht heeft weet de dirigent niet wie het is. Het kind wat aangewezen is zingt een liedje. Als de dirigent weet wie het kind is mag dit kind de nieuwe dirigent zijn.
Elke keer als de dirigent weer met zijn handen zwaait wordt er een nieuwe beweging gemaakt. Denk aan rennen, hinkelen, huppelen, springen, als een kikker, kruipen etc.

Nieuwsbrief:

Wil je meer van dit soort leuke tips? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief op www.careformation.nl. En je mag kiezen uit foto’s van “goede” pengrepen en de 40 meest inspirerende en tijdbesparende quotes.’