Vorige week las je in pauze spelletjes zonder materiaal de tips voor klapspelletjes.
Vandaag lees je hier voorbeelden van tikspelletjes!
Buiten spelen is niet alleen leuk. Het stimuleert ook nog de motorische ontwikkeling en de sociaal/emotionele ontwikkeling van de kinderen. Daarom is het naar mijn menig een essentieel onderdeel van het onderwijs!
We kunnen ons allemaal nog wel herinneren welke pauze spelletjes we zelf deden. Knikkeren, hinkelen, springtouwen en nog veel meer. Maar tegenwoordig zien we die niet zo veel meer terug. En dan denk ik: Daar moeten we zelf voor zorgen!
De aankomende vijf weken zal ik elke maandag een spelletje met jullie delen voor in de pauze. En omdat ik weet dat er niet altijd budget is voor materialen worden het pauze spelletjes zonder materiaal.
Pauze spelletjes zonder materiaal deel 2:
Tikspelletjes:
Ook tikspelletjes kun je makkelijk spelen zonder materiaal en vinden de kinderen vaak heel leuk om te doen.
Wat wordt er met deze pauze spelletjes gestimuleerd?
Tikspelletjes zijn heel goed voor de motorische ontwikkeling. Ze stimuleren het rennen, het op tijd stoppen en het gericht tikken van de kinderen. Je mag er vanuit gaan dat rennen een vaardigheid is die alle kinderen in de basisschoolleeftijd beheersen. Maar dat betekent niet dat het al goed geautomatiseerd is. Bij kinderen die hier nog moeite mee hebben zie je vaak dat ze “houterig” of “lomp” bewegen. Het lijkt wel alsof het hele lichaam mee rent en niet alleen de benen rennen en de armen zwaaien. Daarom is het belangrijk om kinderen veel te laten rennen.
Daarnaast hebben veel kinderen moeite met op tijd stoppen. Zij zijn nog niet in staat om hun lichaam te corrigeren waardoor ze vlak voor een ander kind of de muur stilstaan. Deze kinderen lijken bijna expres overal tegenaan te lopen. En maken hier geen vrienden mee. Tikspelletjes oefent ook deze vaardigheid. En uiteraard oefen je daar ook meteen de sociaal/emotionele vaardigheden mee.
Hoe speel je het spelletje?
Er zijn veel varianten van tik spelletjes. Hieronder een paar voorbeelden:
Boompje verwisselen:
Als je de luxe hebt van bomen op je schoolplein of in je speel omgeving, dan is dit een leuke variant. Als je voldoende bomen hebt kun je afspreken dat je er maar 1 persoon per boom mag zijn. En je kunt een soort liedje afspreken met elkaar. Tijdens het liedje mag je geen bomen aanraken en kan je getikt worden. Maar als het liedje afgelopen is moet je snel naar een boom rennen. Pas als je de boom aanraakt dan kun je niet meer getikt worden.
Toneel tikkertje:
Voor het spel spreek je met elkaar af welke rol uit een toneelstuk je wilt zijn. De ene is prinses, de andere en dief etc. Er is één tikker en op het moment dat je getikt bent moet je rondlopen zoals je rol is. Daarnaast is er een toverfee die je kan verlossen. Als die je tikt dan ben je weer jezelf.
Tikkertje verlof:
Dit is vaak de meest bekende variant van tikkertje. Als je getikt bent moet je met je benen gespreid gaan staan. Iemand anders mag dan onder je benen door kruipen om ervoor te zorgen dat je weer mag gaan rond rennen. Maar pas op dat de tikker niet in de buurt is. Anders kan het zijn dat je allebei af bent.
Heel veel plezier met het spelen van deze tikspelletjes met de kinderen bij jou op school. Waarschijnlijk pikken ze het na één keer voordoen zelf op en gaan ze het vaker spelen. En anders roep je af en toe hard over het schoolplein wie er zin heeft in tikkertje. Zo stimuleer jij de motorische en sociaal/emotionele ontwikkeling van de kinderen.
Nieuwsbrief:
Wil je meer van dit soort leuke tips? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief op www.careformation.nl. En je mag kiezen uit foto’s van “goede” pengrepen en de 40 meest inspirerende en tijdsbesparende quotes.