Cursus Stemgebruik

  • Heb jij werk waar je veel moet praten?
  • Merk je dat praten soms erg vermoeiend is?
  • Of dat je in de loop van de week steeds minder makkelijk kan praten?

Dan is de cursus Stemgebruik iets voor jou!!

Er zijn veel beroepen waarbij een goed stemgebruik een belangrijke rol speelt. Vaak wordt er niet stilgestaan bij de belasting van de stem. Denk aan leerkrachten, telefonistes maar ook de bediening in een restaurant. En kan een cassiere wel gaan werken als zij last van haar stem heeft en de klant geen gedag meer kan zeggen?
In veel beroepen is het vanzelfsprekend dat er gepraat wordt, soms in een zeer lawaaiige omgeving. Er wordt pas stilgestaan bij het stemgebruik als er daadwerkelijk klachten optreden. Mensen komen bij de logopediste omdat zij hun vak niet meer kunnen uitvoeren door hun stemklachten. Volgens de AOB ligt het percentage leerkrachten met stemklachten bijvoorbeeld rond de 50%. Een gedeelte van deze leerkrachten zal zich daadwerkelijk ziek moeten melden omdat de stem niet meer functioneert.

Inhoud van de cursus Stemgebruik:

In deze cursus zal Liza Vingerling haar cursisten met informatie en oefeningen leren hoe ze stemklachten kunnen herkennen en hoe ze stemklachten kunnen voorkomen. De cursus is erop gericht de cursisten handvatten te geven voor een beter stemgebruik tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Hierbij kan gedacht worden aan het verbeteren van de spreekstem en het correct spreken voor groepen.

De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:

Stemgebruik– Wat is een goed stemgebruik en hoe klink dat?
– Wat is een overbelaste stem en hoe klinkt deze?
– Factoren die belastend zijn voor de stem.
– Stemhygiëne.
– Houding.
– Ademhaling.
– Stemgebruik.
– Roepen/spreken in een lawaaiige omgeving.
– Wat te doen als stemklachten ontstaan?
– Laxvox: wat, waarom en hoe.

De cursus is gericht op het aanleren van basisvaardigheden voor het spreken en is dus voor iedereen geschikt. Ook voor mensen die reeds stemklachten hebben. Er is tijdens de cursus volop mogelijkheid om vragen te stellen en persoonlijk advies te krijgen.

Hoe kan je de cursus Stemgebruik volgen?

De cursus Stemgebruik kan op locatie gegeven worden voor het (hele) team. Dit kan al interessant zijn vanaf 4-5 personen. Wil je dat Liza bij je langs komt? Vraag dan hier een offerte aan.
Wil je de cursus via open inschrijving volgen? Meld je dan hier aan. De cursus wordt op verschillende plaatsen in Nederland gegeven.