Fijn motorische spelletjes voor in de klas

Facebook ging gisteravond en vannacht helemaal los toen ik reageerde op een vraag over fijn motorische spelletjes voor in de klas.

Fijn motorische hoek in de klas:

Een leerkracht gaf aan dat ze graag hoeken wilde ontwikkelen voor in groep 3 waarop ik uiteraard voorstelde om een fijn motorische hoek te maken.
We merken dat de fijne motoriek steeds minder aandacht krijgt in de vroeg motorische ontwikkeling van kinderen en dat kinderen daarom vaak in groep 3 nog moeite hebben met dit soort vaardigheden. Terwijl we dan al leren schrijven. En leren schrijven is erg lastig als je fijne motoriek nog niet op orde is. Naar mijn mening hoort er dus heel veel fijn motorisch materiaal in groep 3 om de motoriek te blijven ontwikkelen. Graag deel ik dan ook een aantal spelletjes die je in je klas kan neerzetten om dit te bereiken.

Uiteraard moet er in groep 1 en 2 ook veel aandacht aan besteedt worden en zijn ook in groep 4 nog niet alle kinderen goed genoeg ontwikkeld. Dus deze blog kan voor al deze groepen gebruikt worden.

Fijn motorische spelletjes:

 

Disk Mikado is een leuke variant van “gewone” Mikado. De kinderen moeten de gekleurde pinnetjes uit het plankje halen zonder dat de andere pinnetjes bewegen.

Bert de Bever speel je door met het stokje boomstammetjes uit de dam te prikken zonder dat de bever van de dam valt.

  Jenga is een ontzettend leuk spel om de fijne motoriek te stimuleren. Je hebt verschillende soorten. Bij deze variant moeten de kleuren en cijfers ook nog kloppen met wat je uit de toren mag vissen.

Glazen stapelen stimuleert ook de fijne motoriek. Het vraagt fijne vingerbewegingen en een goede krachtdosering om een glaasje uit de toren te halen zonder dat de rest van de toren omvalt.

  

Punniken, breien, borduren. Dit zijn activiteiten die heel goed zijn voor de fijne motoriek maar ook hele leuke resultaten opleveren.

Mikado heb je in veel verschillende vormen. In groep 3 is het handig om zowel een grote als een kleine variant neer te leggen. Groot voor de kinderen die nog veel moeten ontwikkelen. Klein voor de kinderen die al wat uitdaging aan kunnen.

 

Ringelding speel je door zo snel mogelijk elastiekjes om je vingers te leggen zoals op het plaatje staat.

Pinguin Panic speel je net zoals de toren van Pisa. Je zet een voor een de pinquins op de bewegende ijsschots. En wie de pinquins er af laat vallen heeft verloren.

 Met een veter strik plankje kun je kinderen leren veters strikken die dit nog niet kunnen. Je zult verbaast zijn hoeveel kinderen in groep 3 dit nog niet kunnen.

Tip Express is echt een heel goed spel voor de fijne motoriek. En daarbij werkt het ook heel goed voor het ruimtelijk inzicht. Echt een must have in je klas.

 

Uiteraard is er nog veel meer mogelijk maar hopelijk heb ik jullie zo een stukje op weg kunnen helpen.

Wil je meer weten?

Wil je deze spelletjes uitproberen? Volg dan onze cursus Motoriek in de Klas. Lees meer.
Wil je nog meer tips voor in de klas volg ons dan op Facebook. Of wordt lid van de nieuwsbrief.