Schrijfmotoriek stimuleren in hogere groepen:

Via een facebookgroep werd ik gevraagd om een blog te schrijven over opdrachten die je kunt doen in de hogere groepen om het schrijven te stimuleren.
De ervaring leert dat het ook in de hogere groepen nog niet vanzelfsprekend is dat kinderen netjes schrijven. Maar dat er niet direct meer aanbod is om te geven. Zeker niet als de kinderen meer stimulans nodig hebben dan een gemiddeld schrijfschrift. Daarom deze spelletjes om in de hogere groepen te doen voor het schrijven.

Galgje:

Galgje is een spelletje die de meeste kinderen erg leuk vinden om te doen. Maar in plaats van dat de kinderen alleen letters raden kan het spel ook een schrijfspel worden. Je kunt bijvoorbeeld de kinderen laten opschrijven wie een letter heeft gekozen. En dan niet Julian zei a. Maar een volle zin. Julian heeft de letter a gekozen. Deze zat wel/niet in het woord.

Woorden zoeken in een lang woord:

Zet een lang woord op het bord en laat de kinderen dit woord ook boven aan hun bladzijde schrijven. Ze krijgen daarna een bepaalde tijd om allemaal kleine woordjes te zoeken in dit woord. Ze mogen de letters door elkaar gebruiken maar geen letters erbij zoeken. Elke letter mag weer opnieuw gebruikt worden bij een nieuw woord. Bijvoorbeeld het woord: Afwasmiddel. Hier kunnen het woordje afwas, af, was, middel maar ook waas uit gehaald worden. Diegene met de meeste woorden wint. Maar let op! Het moet netjes geschreven zijn, anders telt het woord niet mee.

Doorgeefverhaal schrijven:

Laat de kinderen in groepjes samen een verhaal schrijven. Maar let op, ze mogen elkaar niet beïnvloeden. Het eerste kind begint met 2 regels schrijven. En het volgende kind mag daar onder schrijven wat hij/zij wil. Het kan dus een heel ander verhaal worden dan het eerste kind bedacht heeft. Alle kinderen komen meerdere keren aan de beurt tot de tijd om is of het verhaal klaar is. Spannend wat de andere groepjes er van vinden, en of ze het kunnen lezen.

Spinnenweb tekenen:

Vergeet niet dat tekenen ook op latere leeftijd nog een hele belangrijke oefening is voor het schrijven. Deze tekening is van een spinnenweb. Je tekent een aantal lijnen die kruizen in het midden. En je tekent gekringelde cirkels door de lijnen. De vakjes die ontstaan kleur je in. Het is aan het kind welke kleuren er gebruikt worden. Een mooi project om te showen aan de muur of voor mee naar huis.

Woordzoeker:

Bij een woordzoeker oefen je heel goed de schrijfmotoriek. Zeker als je kinderen een cirkel laat zetten om de letters die ze gevonden hebben. En wil je het hele schrijven oefenen? Dan kun je ze de woorden laten opschrijven. Of een zin laten schrijven met het woord er in verwerkt.

Maar vergeet ook vooral niet heel veel te spelen. Ook met de oudere kinderen. Klei, knippen, knutselen, kapla bouwen, tekenen. Alles stimuleert de schrijfmotoriek en dus ook netjes schrijven.

Wil je meer weten?

Volg dan de cursus Motoriek in de Klas. Lees meer.
Wil je nog meer tips voor in de klas ontvangen? Volg ons dan op Facebook. Of wordt lid van de nieuwsbrief.